De drie vaste gezichten in de keuken van de Vlasgaard

Monique Schaap, Carla Sies en Sovanna Moree zijn werkzaam als zorghulp op De Vlasgaardafdeling 2Monique: “Ik ben samen met Carla en Sovanna het vaste gezicht in de keuken op onze afdeling, dat werkt heel prettig. Iedereen helpt elkaar, van de huishoudelijke dienst tot de verzorgende, we zijn allemaal gelijk en hebben één doelhet beste voor ‘onze bewoners. Na zeven jaar als huishoudelijk medewerkster te hebben gewerkt op de Vlasgaard, ben ik sinds vorig jaar als zorghulp gaan werken. Ik wilde meer contact met de bewoners en meer weten over dementie. Met het brede scala aan (interne) opleidingen die Valkenhof aanbiedt ben ik omgeschoold. Ik kan zelfs nog verder doorleren/groeienHet werken als zorghulp bevalt me ontzettend goed. Het voelt niet als werk, maar alsof ik iedere keer weer op visite kom bij de mensen. Ik zorg ervoor dat de bewoners zich veilig en thuis voelen! 

Zorg én welbevinden, even belangrijk
Sovanna“Als je bij Valkenhof wilt werken, dan wil je graag met mensen werken! Zeker in de psychogeriatrische verpleeghuiszorg, waar wij in werken,is het belangrijk dat je geduld hebt… Zodat je de nodige aandacht kunt geven aan de bewoners. Wanneer jij zelf een keer een slechte dag hebt, mag je je eigen frustraties niet afreageren op de bewoners, je hoort altijd vriendelijk te zijn! Het allerleukste aan mijn werk vind ik de bewoners! Maar ook de voldoening die ik uit dit werk haal. Wat voor mij belangrijk is, is niet alleen de soort zorg die ik aan de bewoners bied, maar ook het welbevinden van deze ouderen. De bewoner staat altijd centraal! En het sociale aspect… Soms zijn het één op één gesprekken die de basis voor een sterke band creëren. Het komt ook regelmatig voor dat je afscheid moet nemen van een bewoner, dit hoort er helaas ook bij. Ik blijf dit werk heel graag doen, vooral door de dankbaarheid en waardering van de ouderen. Dit laten ze ons merken door regelmatig complimenten te geven, zoals: ‘wat ben je een schat’, of ‘je zorgt goed voor ons’. Werken bij Valkenhof is gewoon ontzettend leuk!“ 

Vriendschappen tussen bewoners
Monique: Het is zo fijn om te zien hoe ”vriendschappen” tussen bewoners ontstaan. Hoe ze samen aan tafel de maaltijden nuttigen en vervolgens gezellig in de zithoek gaan zitten met een kopje koffie en elkaar van alles vertellen over vroeger. En als de één naar bed gaat, wensen ze de ander een goede nachtrust en spreken ze af om elkaar de volgende dag weer zien. Geen dag of dienst is hetzelfde en dat maakt het leuk voor mij! Je leert wat mevrouw A lekker vindt op haar boterham of wat haar buurman het liefste eet bij het avondeten. De overbuurvrouw vertelt over haar kinderen en kleinkinderen, terwijl ik voor haar een kopje koffie inschenk met een extra schepje suiker, want dat vindt ze het lekkerst. Mooi om te zien hoe er intens wordt genoten van de momenten dat de (klein)kinderen langskomen. En mijn aanwezigheid doet ook veel voor de mensenDat hoor, zie en voel ik en daar haal ik mijn voldoening uit.”

Waarom werken op een PG-afdeling bij Valkenhof?
Daar kan ik wel een paar mooie antwoorden op geven, je maakt zoveel mee op een dag!”, aldus Carla. 

  • Ik zie een bewoonster een XL-appelflap met haar kind en kleinkind eten, terwijl ik haar een half uur daarvoor nog suikervrije hagelslag gaf om gewicht te verliezen. 
  • In een rollator vind ik toch weer drie kwijt gewaande dessertschaaltjes. 
  • Mijn collega vindt het gebit van mevr. E. in de broekzak van de heer H. 
  • Om 09.00 uur bied ik een bewoonster haar vierde kop koffie aan, omdat ze die dag nog helemaal niets heeft gehad. 
  • De bril van een bewoner vind ik in een kussen helemaal achter in een kast. 
  • Ik vertel een bewoner dat hij rustig kan ontbijten omdat het zondag is en hij niet op zijn werk verwacht wordt. 
  • Een bewoonster wenst mij een fijne avond als ik naar huis ga. 
  • Ik ga met een gerust hart naar huis, omdat mijn collega’s mijn taken voortzetten!