Edith volgt een oriëntatiebaan bij Valkenhof

Edith Evers  maakt kennis met de zorg en Valkenhof via een oriëntatiebaan 

Edith Evers (50) uit Valkenswaard werkte jarenlang naar volle tevredenheid in een administratieve functie. Tot de economische crisis roet in het eten gooide. Haar zoektocht naar ander werk bracht haar uiteindelijk bij Valkenhof, waar ze sinds kort via een oriëntatiebaan kennis maakt met de zorg.

Edith: ‘Ik heb ruim twaalf jaar lang bij een relatief kleine organisatie gewerkt als administratief medewerker. Een hele leuke tijd was dat, en ik ging eigenlijk iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Er hing bij die organisatie echt een sfeer van ons-kent-ons. Dat persoonlijke vond ik heel leuk. Maar toen de crisis kwam, gingen de zaken slechter en moesten er mensen uit. Ik kwam helaas ook op straat te staan.’

“Ik miste in mijn laatste baan het menselijk contact”

Eilandjes
Edith ging aan de slag bij een grotere organisatie, in een vergelijkbare functie. ‘Daar was de sfeer echt zó anders! Iedereen zat er op een soort eilandje. Er was weinig onderling contact. En dat menselijke vind ik juist zo belangrijk. In de tussentijd bleef ik me breed oriënteren; ook op mogelijkheden in de zorg.’

Kennis maken
Uiteindelijk stuitte Edith in oktober van dit jaar op de mogelijkheid van een oriëntatiebaan bij Valkenhof. ‘Dat was echt precies wat ik zocht: een manier om – zonder dat je al over de juiste papieren beschikt – kennis te maken met de zorg. Ik heb meteen de telefoon gepakt en heb contact opgenomen. Daarna ging alles eigenlijk heel snel.’

Goede klik
Edith gaat nu haar tweede week in. Ze werkt als zorghulp op de nieuwe locatie Den Haagacker. In die rol is ze vooral verantwoordelijk voor de ondersteuning tijdens de maaltijden. Hoe is de eerste week bevallen? ‘Ik heb twee topcollega’s die me begeleiden. Met hen heb ik een hele goede klik waardoor ik een fijne start heb gehad. Ik vind het contact met de cliënten zo fijn en dankbaar.’ Lachend: ‘In de afgelopen week hier heb ik meer gelachen dan in de laatste jaren achter de computer. Ik ben weg van de eilandjes en voel me welkom tussen de mensen.’
Edith heeft ook al mogen assisteren bij twee activiteiten: de bingo en de quizavond. ‘Dat vond ik erg leuk. Je ziet dat de mensen op zo’n moment plezier hebben en dan heb ik het ook.’

“Je ziet dat mensen plezier hebben en dan heb ik het ook”

Uiteindelijk maakt Edith tijdens de drie maanden dat de oriëntatiebaan duurt kennis met de belangrijkste basisaspecten van de zorg, dus naast het assisteren bij voeding en activiteiten ook het verlenen van basiszorg. ‘Ik ben nu iedere keer met goede zin naar huis gegaan en hopelijk is dat over drie maanden nog steeds zo.’ Als blikken meer zeggen dan woorden dan denken we dat dat zomaar eens het geval kan zijn.