‘Iedereen noemt me hier Mereltje’

 

Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg, dat heeft misschien toch een beetje een stoffig imago. Hoe leuk is het dan om te horen dat het ook jonge mensen aantrekt. We spraken met Merel ter Brake, een jonge, frisse meid die met heel veel plezier als vrijwilliger aan de slag is bij Zorgcentrum Kempenhof in Valkenswaard.

Merel is met haar 22 jaar één van de jongste vrijwilligers binnen Kempenhof. Hoe is ze met het werk in aanraking gekomen? Merel: ‘Ik kende iemand die al meer dan 10 jaar als vrijwilliger werkt bij Kempenhof. Zij geeft de wekelijkse manicure aan een vaste cliëntengroep. Ze zei: ‘Ga toch eens een keertje mee! Ik denk dat het echt iets voor je is!’. Ik vond het best spannend maar was ook nieuwsgierig, dus besloot een ochtend mee te gaan. Het was zo leuk, dat ik het ben blijven doen. En dat is inmiddels alweer 2,5 jaar.’

Praatje maken
Merel verzorgt iedere woensdagochtend de manicure op één van de afdelingen van Kempenhof en helpt iedere eerste woensdagmiddag van de maand mee bij de bakgroep. ‘We maken dan samen met een kok van Valkenhof bijvoorbeeld een pizza, of taart. Cliënten helpen dan mee met de dingen die ze kunnen doen, zoals het snijden van de ingrediënten. Ze vinden dat allemaal heel leuk.’ Binnenkort gaat ze ook een manicuregroep op dinsdag doen. Merel haalt veel voldoening uit het werk: ‘Ik hou echt van mensen en vind het fijn om een praatje te maken, de ochtend met ze door te brengen. Je leert elkaar ook steeds beter kennen dus het wordt meer en meer vertrouwd.’

“Je leert cliënten steeds beter kennen, dus het wordt meer en meer vertrouwd”

Jong ding
En hoe vindt ze het als ‘jonkie’ tussen de ouderen? ‘Ik ben volgens mij wel echt de jongste van de vrijwilligers hier. In het begin vond ik dat nog wel spannend en moest ik daar aan wennen. De cliënten hier vinden het wel leuk zo’n ‘jong ding’. Dan zeggen ze: ‘Merel ga maar even lekker zitten, pak maar wat drinken!’ Cliënten voelen zich even opa of oma en zijn heel zorgzaam voor me’ Lachend: ‘En iedereen noemt me hier Mereltje’. Merel is een gevoelig type, en mensen voelen dat aan. ‘Ze trekken daardoor naar me toe en dat vind ik fijn. Ik geniet echt van die momenten.’

Wil je ook als vrijwilliger aan de slag bij Valkenhof? Kijk dan op onze pagina over vrijwilligerswerk voor meer informatie.