Vanuit de horeca de zorg in!

Maaike Feenstra-Jolles volgt de BBL opleiding Verzorgende IG/MZ en werkt bij de Vlasgaard, één van de locaties van Valkenhof. Zij vertelt over de keuzes die ze gemaakt heeft en hoe ze in de zorg terecht is gekomen. 

Keuzes maken 

Op de Mavo moest ik al een keuze maken voor een vervolgstudie. Ik las de informatiebrochures van verschillende studiesging naar open dagen, deed beroepskeuzetesten en besprak het regelmatig met mijn moeder. Zij vond de zorg wel iets voor mijZe zei: Maaike, je bent sociaal, je kunt goed met mensen omgaan, je praat gemakkelijk, je bent flexibel en leergierig. Dat zijn eigenschappen die thuis horen in de zorg. Mooie woorden, maar ik dacht op dat moment dat de zorg niets voor mij was. 

Opleidingen en banen 

Ik heb opleidingen gevolgd in het toerisme, de horeca en agogisch werk met kinderenDaarna heb iallerlei banen gehad, onder andere in de horeca. Bij La Place heb ik veel geleerd in het omgaan met klanten, leidinggeven, koken en het begeleiden van nieuwe collega’s. Naast mijn werk gaf ik kookles aan kinderen en was ik vrijwilliger op school en bij de hockeyclub. 

Nieuwe uitdaging 

Een nieuwe uitdaging bleef kriebelen. Maar wat dan? Mijn moeder bleef terugkomen op de mogelijkheden binnen de zorg. Dit ben ik pas na haar overlijden in 2017 gaan bekijken, ik dacht dat ze misschien toch wel gelijk had. Ik had natuurlijk al wat meer bagage. 

Al snel kwam ik terecht bij Valkenhof, waar ik een dag mee heb gelopen en meteen enthousiast werd Niet alleen het verzorgen van cliënten, maar ook het helpen bij de maaltijden en de ondersteuning bij alle activiteiten vond ik erg interessant. Als ik een  opleiding op Niveau 3 zou gaan volgen, wilde ik naast het leren van medicijnen en verpleegtechnische handelingen ook alle ziektebeelden leren kennen. Ik heb met verschillende medewerkers van Valkenhof gesproken over de opleiding en werd steeds enthousiaster! Conclusie… Ik ben ervoor gegaan!  

Ik voel me hier prettig 

Ik ga één dag per week met veel plezier naar school en werk 24 uur bij Valkenhof, waar ik het heel goed naar mijn zin heb. Dit komt door alles wat ik leer, mijn collega’s, medestudenten en mijn begeleiders. En natuurlijk niet te vergetendoor de steun van mijn gezin. Ze staan 100% achter mijn keuze, wat ook belangrijk is om deze stap mogelijk te maken. Ik heb meer rust gevonden in mezelf en mijn moeder had dus gelijk… Ik pas in de zorg en voel me hier prettig!” 

X