Thea van Beek, Verzorgende IG: “Net dat kleine extraatje bieden, dát vind ik goede zorg.”

Thea is bijna 40 jaar in dienst bij Valkenhof en heeft al veel voor onze organisatie betekend. Ze vertelt ons haar verhaal.

Hoe ben je bij Valkenhof terecht gekomen?

Op 18 jarige leeftijd stapte ik voor het eerst een verpleeghuis binnen, Kempenhof. Ik ging daar stage lopen voor mijn opleiding tot bejaardenverzorgster. Met mijn diploma op zak ben ik aan de slag gegaan bij Taxandria. Tijdens het wachten op mijn sollicitatiegesprek maakte ik een praatje met een bewoonster en zei: “Oh, dat zijn mooie goudvissen in het aquarium!”, waarop zij zegt: “Nou ik vind er niks aan”. Daar zat ik met mijn mond vol tanden, maar het weerhield mij niet. Sterker nog, na 40 jaar werk ik nog steeds bij Valkenhof en met veel plezier! Valkenhof heeft locaties in Valkenswaard en Leende en ik heb op alle locaties in Valkenswaard gewerkt.

Wat doe je precies als Verzorgende?

Samen met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor de zorg van alle bewoners. Bij een nachtdienst bel ik voor ik begin iedere afdeling om de bijzonderheden door te spreken. Overige informatie lees ik in de rapportage. Na het verdelen van de taken, zet ik alle losse medicatie buiten de baxterrol uit. Mijn collega reageert dan op de alarmeringen, zodat ik niet word afgeleid. Vervolgens doen we wat in het zorgplan beschreven staat, zoals twee keer wisselligging en verschonen, drie virtuele rondes en medicatie. Buiten onze vaste werkzaamheden, komt er vaak ‘niet geplande’ zorg bij. Bij calamiteiten bel ik het team dat indien nodig contact opneemt met de arts.

Leven als een molletje

Als ik nachtdiensten werk, leef ik als een molletje, maar wanneer ik vrij ben geniet ik bijvoorbeeld van wandeltochten. Ik ben trots op mijn wandelmapje DommelRoutes dat ik in 2014 heb uitgebracht. Je loopt in zeven etappes langs de Dommel, van Peer naar Den Bosch. Ook organiseer ik samen met nog een paar andere mensen de jaarlijkse Valkenhof wandeldag.

Welk moment van zorg verlenen is je het meest bij gebleven?

Een van mijn taken als Eerste Verantwoordelijke Verzorging (EVV’er) was het voeren van opnamegesprekken. Een man en zijn zoon meldden zich voor een opnamegesprek, over de eventuele opname van hun vrouw/ moeder. De vrouw ging steeds verder achteruit in haar dementie en dwaalde s’ nachts, wat gevaarlijke situaties creëerde. Ze had altijd gezegd dat ze niet wilde worden opgenomen. Het was ontzettend zwaar voor hen, tranen vloeiden. Ook ik hield het niet droog, maar ook dan moet je professioneel zijn.

Wat is ‘goede zorg’ volgens jou?

Door de jaren heen is de zorgvraag steeds meer toegenomen. Valkenhof stimuleerde in de jaren 90 alle bejaardenverzorgsters om de opleiding IG, ziekenverzorgende, te gaan volgen. Dit heb ik ook gedaan, waarna ik op Kempenhof ben gaan werken. Daar heb ik mijn vak nog meer verbreed en heb ik met veel plezier gewerkt. Toen Taxandria werd verbouwd tot psycho geriatrisch verpleeghuis ben ik daar weer gaan werken. Mijn kracht ligt bij bewoners met dementie en door mijn jarenlange ervaring weet ik deze mensen op een juiste manier te benaderen. Het geeft mij vervolgens enorme voldoening en energie als ik een tevreden lach op het gezicht zie. Net dat kleine extraatje bieden, dát vind ik goede zorg.

Wat kenmerkt Valkenhof volgens jou?

Ik ben trots op Valkenhof, dat blijft investeren en luisteren naar de werknemers. Zo krijgen we bijscholing door e-learning en worden er cursussen aangeboden. We kunnen aangeven welke diensten we willen werken en hebben  een jaarplanning voor nachtdiensten. De omscholing van bejaardenverzorgsters naar verzorgende IG heeft de kwaliteit verhoogd. Binnen Valkenhof werken we inmiddels met Zorg Coördinaten, die samen met het team de verantwoordelijkheid nemen voor de cliënten en de manager voor het team. Valkenhof biedt mij een fijne werkplek, op iedere locatie voel ik me veilig en vertrouwd. Er heerst een warme, gemoedelijke sfeer. Zorg met ’n zachte g.

Wat heeft jou vooral gevormd tot de Verzorgende die je nu bent en waarom?

Ik heb me bij Valkenhof ontwikkeld in mijn beroep, maar ook als persoon. In de zorg werk je in een team waarin de bewoner centraal staat. Als team wordt van je verwacht dat je de juiste zorg geeft, dit doe je door de visie en kernwaardes van Valkenhof te volgen. Alle neuzen dezelfde kant op, maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Valkenhof heeft daarom veel geïnvesteerd in coaching en intervisie.

Hoe zie je de toekomst voor dit vak?

Mijn jaren in de zorg zitten er bijna op. Ik hoop voor de huidige generatie dat de toekomst er mooi uit blijft zien, dat er niet alleen tijd is voor verzorgen maar ook voor óntzorgen. Ook hoop ik dat er meer mensen in de zorg willen werken, we hebben de medewerkers hard nodig! Ik heb het prima naar mijn zin bij Valkenhof en heb een goede balans in privé en werk, dit wens ik iedereen.