Woonpark voor senioren in Leende; overeenkomst Valkenhof met projectontwikkelaar

LEENDE, 25 november – Speciaal voor senioren wordt in Leende een nieuw woonconcept met mogelijkheden voor zorg gerealiseerd. In 2025 zullen hiervoor zelfstandige huurwoningen worden gebouwd ter hoogte van Dorpstraat 40 t/m 44a. De woonomgeving, genaamd ‘Woonpark Vogels’, is een gezamenlijk initiatief van zorgorganisatie Valkenhof en projectontwikkelaar Groen Projectontwikkeling. Op 25 november tekenden zij hiervoor een intentieverklaring, die de gezamenlijke plannen vast legt.

Lokaal en laagdrempelig
Binnen het woonconcept komt plaats voor circa 30 tot 50 bewoners die zelfstandig willen blijven wonen. Naast ruimte aan vitale senioren en mantelzorgers biedt Woonpark Vogels ook ruimte aan bewoners met een zorgvraag. De appartementen worden primair aangeboden aan mensen uit de eigen gemeente. “Met het initiatief willen we een innovatief en laagdrempelig woonconcept realiseren. De huurprijs en indeling van de woningen worden nog onderzocht en zullen zoveel mogelijk worden afgestemd op de lokale vraag in het dorp”, vertelt projectontwikkelaar Ruben Zar. “De intentieverklaring die de gezamenlijke ambitie met Valkenhof uitspreekt, is een belangrijke stap in lokale samenwerking en realisatie van het project”.

Ontmoetingsplek
Woonpark Vogels is te omschrijven als een veilige woonomgeving, waarbij senioren samen zo lang en zo fijn mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Het gebruik maken van zorg is optioneel. In het concept is er ruimte voor een huismeester en horeca- en ontmoetingsplek. Daar zijn niet alleen bewoners, maar ook dorpsgenoten welkom. “Ons doel is Leende te verrijken met een levendige plek waar vitale en minder vitale inwoners samen wonen, elkaar helpen en elkaar ontmoeten”, aldus Petra de Regt. “In de woonomgeving is niet de zorg het uitgangspunt, maar het welzijn van de bewoners. We gaan uit van wat je zelf kan en leuk vindt, zonder op voorhand delen van zelfredzaamheid te ontnemen.”

Valkenhof als partner
Mochten de bewoners zorg aan huis wensen, dan zal Valkenhof daarin voorzien vanuit zorgcentrum Leenderhof op 150 meter afstand. Die zorgbehoefte kan direct zijn, maar ook in de toekomst liggen. Doordat de woningen toekomstbestendig worden gebouwd en ingericht, is zelfs verpleeghuiszorg thuis mogelijk.

Dat Valkenhof en projectontwikkelaar Ruben Zar de handen ineenslaan is een logische stap, vindt Frans van de Vranden, bestuursvoorzitter bij Valkenhof. “Valkenhof helpt de inwoners van deze gemeente op een aangename manier ouder te worden. Goede zorg alleen is daarvoor niet genoeg. Op je oude dag wil je ook in je eigen huis blijven wonen, tussen de mensen met wie je altijd geleefd hebt, en de dingen doen die je leuk vindt. Hier moeten we onze gemeenschap op inrichten en ook investeren in nieuwe woonvormen. Dit woonconcept sluit hier naadloos op aan.’