Leefgroepen

Overstappen van afdelingen naar leefgroepen

Leefgroepen

Waarom stapt Valkenhof over van afdelingen naar leefgroepen? En hoe ziet dat er straks uit? Op deze en andere vragen vind je een antwoord op deze pagina. Meer weten? Stel je vraag aan je manager of mail naar hrm@valkenhof.nl.

Zorg is vaak niet de oplossing
In onze maatschappij beschouwen we (extra) zorg en behandeling als de oplossing voor bijna elk probleem waar ouderen tegenaan lopen. Maar meestal vraagt het werkelijke probleem om een andere oplossing dan zorg.​ Bij Valkenhof bieden we de ondersteuning die een oudere écht nodig heeft. Soms zal dat zorg zijn, maar vaker iets anders. Denk aan: iemands daginvulling verbeteren, z’n sociale vangnet helpen vergroten of begeleiding door een maatschappelijk werker. 

Zorg: diep in onze genen
Hoewel we het binnen Valkenhof met elkaar eens zijn dat zorg vaker niet dan wel een oplossing is voor de vraag van een oudere, zit het − letterlijk en figuurlijk −nog niet goed in ons systeem om ook in die geest te handelen. Het is bijvoorbeeld nog geen natuurlijk gedrag om bewoners dingen zelf te laten doen. Verantwoordelijkheden bij mantelzorgers of vrijwilligers neerleggen voelt ook nog vaak lastig en nieuwe voorzieningen als de Ontmoetingsplek worden nog niet standaard ingezet.  

Ons systeem moet op de schop
Om toch de ommezwaai te maken die we ouderen zo gunnen, moeten we daarom niet alleen onze manier van denken veranderen, maar ook de manier waarop we georganiseerd zijn. We hebben nieuwe werkwijzen nodig waarin het dagelijks leven dat past bij een individuele bewoner steevast centraal staat. Een woonvorm waarbij de expertise van de zorgprofessional alleen wordt ingezet op zorgmomenten. Op alle andere momenten zetten we andere professionals in die de expertise hebben om de bewoners te ondersteunen bij het leven van hun leven.  

Zo dicht mogelijk bij thuis blijven
Daar zijn we nog niet. Want wie nu in een verpleeghuis van Valkenhof woont, woont opeen afdeling in een zorginstelling. Dat lijkt niet op het leven dat ze ooit thuis leidden. En hoewel we ons realiseren dat het verpleeghuis nooit als thuis gaat zijn, gaan we voortaan nog meer ons best doen om daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.  

Van afdelingen naar leefgroepen
Hiervoor transformeren we onze afdelingen stapsgewijs tot leefgroepen. Hierin leven bewoners zoveel mogelijk het leven dat ze gewend zijn, zelfstandig en met elkaar. Hierbij kunnen ze een beroep doen op hulpmiddelen, mantelzorgers, het sociale vangnet en de professionele hulp die de leefgroep te bieden heeft.

We helpen gewoon leven te organiseren
Onze voornaamste rol wordt om leefgroepbewoners te ondersteunen bij het leven van hun eigen leven. Dat doen we met advies, aanvullende mantelzorg, een dagstructuur die grip geeft en met voorzieningen waardoor iemand z’n dag zinvol kan doorbrengen. Is er een medisch probleem dat iemand in z’n dagelijkse doen en laten belemmert? Dan bieden we zorg en/of behandeling op een manier die aansluit bij het leven in een leefgroep.  

Zorgen ondersteuning scheiden we
De zorg en behandeling van de leefgroepbewoners laten we over aan onze zorggeschoolde collega’s, behandelaren en specialisten ouderengeneeskunde. Hun expertise is schaars en komt het best tot haar recht als ze zich met volle aandacht met een bewoner kunnen bezighouden. In het nieuwe systeem krijgen ze daar ook echt de ruimte voor. Die ruimte ontstaat doordat de dagelijkse begeleiding van een leefgroep in handen komt van andere professionals. Deze groep professionals beschikt over specifieke vaardigheden en kwaliteiten die hiervoor nodig zijn. Dit wordt een nieuwe functie bij Valkenhof die we ‘leefgroepondersteuner’ noemen.

Persoonlijk dagprogramma’s
Ineen leefgroep wordt het dagelijks leven van bewoners niet langer bepaald door hoe wij georganiseerd zijn. In plaats hiervan vult elke bewoner z’n dagen in op een manier die voor hem zinvol voelt. Dit stimuleren en ondersteunen we met een persoonlijk dagprogramma.

De Ontmoetingsplek 
Een deel van het persoonlijke dagprogramma van leefgroepbewoners zal bestaan uit activiteiten die georganiseerd worden op of door de Ontmoetingsplek. Dit is een concept binnen Valkenhof waar Leenderhof al een poosje bekend mee is, en dat we gaan uitbreiden. Via de Ontmoetingsplekkunnen leefgroepbewoners, met ouderen van buiten onze locaties, deelnemen aan groepsactiviteit en of individuele activiteiten, onder begeleiding van een vrijwilliger, behandelaar of een externe samenwerkingspartner.

Leefgroep 1C        
Taxandria (hoogbouw en de Vlasgaard) wordt de eerste locatie waar we écht gaan wonen en werken in leefgroepen. Maar in Leefgroep 1C op Kempenhof gaat het er al op een vergelijkbare manier aan toe. Ook hier zetten we de leefgroep als woonvorm in om het gevoel van thuis te benaderen, en bewoners en naasten zoveel mogelijk in hun eigen kracht te zetten.   Het verschil met Taxandria is dat de ondersteuningsbehoefte van bewoners van 1C vooral op het sociale vlak ligt. Als iemand van 1C  zorg nodig heeft, dan wordt deze geleverd door medewerkers van het wijkteam. De ervaringen die we met 1C opdoen, gebruiken we bij de overgang naar leefgroepen op de andere locaties van Valkenhof.

Nee, want we snijden niet in het aantal medewerkers. Alle collega’s die nu bij ons werken hebben we nog steeds keihard nodig. We schakelen alleen deels over op nieuwe functies die beter aansluiten bij wat ouderen écht nodig hebben.

Dat tekort wordt door leefgroepen minder nijpend. Dat zit zo: zorggeschoolde medewerkers zijn nu nog veel tijd bezig met taken die gericht zijn op welzijn, op je leven leven. Dit zijn vaak ook taken die mantelzorgers en naasten thuis uitvoeren.  

In een leefgroep worden die (mantelzorg)taken vervuld door leefgroepondersteuners, waar mogelijk samen met medebewoners, naasten en vrijwilligers. Hierdoor kunnen we alle zorggeschoolde medewerkers inzetten op hun expertise en gaan we vacatures opvullen met leefgroepondersteuners. 

Daar komt bij dat we ook proberen de behoefte aan zorg zo laag mogelijk te houden. Dat komt hierdoor:
·       Bewoners zo zelfredzaam mogelijk houden wordt een dagelijks speerpunt voor iedereen die een rol speelt rond de leefgroep.
·       We ondersteunen bewoners niet meer vanuit een zorgafdeling, maar we ondersteunen hen in hun dagelijkse leven. Dat geeft een scherper
         inzicht in hun ware vraag.
·       We beschikken over meer kennis, diverse professionals en voorzieningen waarmee we zorg kunnen uitstellen of zelfs voorkomen.
·       Wanneer zorg wel noodzakelijk is, kunnen we deze gericht inzetten.

Wonen in een leefgroep

Bewoners en mantelzorgers gaan we nog informeren. De cliëntenraad is al wel op de hoogte en staat achter deze veranderingen. Ze is, zoals bij alles, een waardevolle sparringspartner.

Op Taxandria houden we de bestaande bewonersgroepen aan. Maar op den duur willen we niet meer indelen naar ziektebeeld. Liever kiezen we dan een passende leefgroep op basis van persoonlijkheid, levensstijl, behoeftes en sociaal vangnet. Dit gaan we nog verder uitwerken en onderzoeken.

Ja, op den duur transformeren alle afdelingen binnen Valkenhof waar mensen wonen naar leefgroepen. Alleen Kortverblijf, zoals Geriatrische Revalidatie Zorg en het hospice vallen hier niet onder.

Werken in een leefgroep

De zorgcoördinator zal nog steeds de zorg coördineren, maar de taken veranderen zeker. Want de taken die te maken hebben met daginvulling, de ondersteuning in het dagelijkse leven, komen meer bij het leefteam te liggen. Uiteraard blijf je als zoco-zorg nog altijd alert op veranderingen in gedrag en welzijn. Hierover ga je in overleg met de leefgroepondersteuners of de coördinator leefgroep.

Als zorgmedewerker krijg je een route langs een vaste groep bewoners. Voor elke dienst krijg je een planning waarin staat bij welke bewoner je wanneer wordt verwacht.

Je route wordt samengesteld door iemand vanuit het zorgteam die deze taak heeft. Deze collega weet precies welke bewoner welke zorg nodig heeft en kan daardoor ook rekening houden met de zorgzwaarte en zorgdragen voor een evenredige belasting van zorgmedewerkers.

Het is eigenlijk hetzelfde, maar dan met minder reistijd omdat de bewoners allemaal onder één dak wonen.

Daar gaan we voor zorgen. Vanuit onze ervaring in de wijk hebben we een goed beeld van hoeveel tijd er nodig is voor elk soort zorghandeling. En doordat we onze bewoners goed kennen, kunnen we de geplande zorg aardig goed voorspellen. Voordeel ten opzichte van werken in de wijk: we hebben op onze locaties geen reistijd. Dit betekent meer rust en ook tijd voor een praatje of kopje koffie. Vooraf rekening houden met ongeplande zorg is natuurlijk ingewikkelder, maar dat is niet anders dan in de wijk en daar kunnen we het ook.

Geen. Het VTT blijft op afroep beschikbaar om te helpen bij verpleegkundige en verpleegtechnische handelingen.

Dat weten we nog niet precies. Mogelijk zullen medewerkers van de leefgroep een BHV-scholing moeten volgen om aan de voorwaarden voor BHV voldoen. Net als nu is het in ieder geval zo dat er altijd iemand met een BHV-diploma aanwezig moet zijn.

De huidige manager zorg blijft de leidinggevende.

Leefgroepondersteuner is de nieuwe naam voor de generieke functie. De leefgroepondersteuner heeft een breder takenpakket dan de huidige afdelingsondersteuner en zorghulp. Leefgroepondersteuners zorgen ervoor dat het huishouden van de leefgroep goed draait. Daar horen de taken bij die een mantelzorger thuis ook zou kunnen doen. Ze krijgen daar ook ondersteuning bij en scholing voor. Ook krijgen ze coaching van de coördinator leefgroep.

Ons uitgangspunt is dat elke collega in staat moet zijn om z’n werk goed te doen. Als daar scholing of training voor nodig is, zorgen we daarvoor. Dat geldt dus ook voor de leefgroepondersteuner.

Leden van het zorgteam staan niet meer midden in het dagelijkse leven van bewoners. Toch leveren ze nog steeds een belangrijke bijdrage aan hun welzijn. Want zorg is bij Valkenhof niet puur functioneel. Ze krijgen de ruimte om elke zorgtaak met aandacht uit te voeren. Met de gesprekken en de band die dit geeft, geven alle leden van het zorgteam mee kleur aan het leven van bewoners. Zo lever je nog steeds een belangrijke bijdrage aan het welzijn van bewoners en het signaleren van veranderingen op dit vlak.

Gespecialiseerde zorghandelingen blijven bij het zorgteam. Een zorghulp zal, in z’n nieuwe functie van leefgroepondersteuner, dezelfde ADL-zorgondersteuning bieden als mantelzorgers thuis. Denk aan eten en drinken, toiletgang en douchen.

De leefgroepondersteuners zijn overdag en ’s nachts aanwezig. Zij kunnen de hulp inroepen van de zorggeschoolde medewerkers als dat nodig is, dag en nacht.

Over het verandertraject

Hier is voor gekozen omdat we op deze locatie al sinds 2023 richting leefgroepen bewegen. We werken er bijvoorbeeld al steeds meer volgens de schijf van vijf . Hierdoor kijken we hier ook al wat kritischer naar het soort vragen waarvoor we specifieke zorggeschoolde medewerkers inzetten.

Dat weten we nog niet. Eind 2027 moeten alle locaties werken in leefgroepen.

Ben je afdelingsondersteuner, zorghulp of helpende? Dan word je automatisch leefgroepondersteuner.

De coördinator leefgroep is een nieuwe functie. Hierop kan straks iedereen die wil solliciteren. Om te bepalen wie hiervoor geschikt is, kijken de manager zorg en personeelszaken kijken naar de functie, taken, talenten en achtergrond. Met de ondernemingsraad (OR) wordt aan een plan gewerkt om dit proces zorgvuldig te laten lopen.

Ben je zorgmedewerker? Dan houd je je dezelfde functie als nu.

Als afdelingsondersteuner, zorghulp of helpende krijg je een individueel gesprek met de manager zorg en een personeelsadviseur. In dit gesprek krijg je te horen of je de functie van leefgroepondersteuner toebedeeld hebt gekregen. Vind je jezelf beter passen in een andere functie? Dan kun je dat melden via een formulier dat je ontvangt na afloop van het individuele gesprek.

Als zorgmedewerker krijg je ook bevestiging van je functie en kun je via een formulier aangeven als je interesse hebt in een andere functie.

Met de ondernemingsraad (OR) wordt aan een plan gewerkt om dit hele proces zorgvuldig te laten lopen.

Ja. En zoals bij elke vacature hebben ook in dit geval interne kandidaten, ook van andere locaties van Valkenhof, voorrang. Dat we de vacature extern ook uitzetten, is omdat we naast het huidige aantal afdelingsondersteuners, zorghulpen (i.o.) en helpenden (i.o.) nog veel meer mensen nodig hebben om alle vacature van leefgroepondersteuner ingevuld te krijgen. Daarbij hebben we oog voor een goede balans tussen oud en nieuw, zodat er medewerkers in elk leefgroepteam medewerkers zitten die de huidige bewoners al kennen.

Er is voor iedereen plaats in de nieuwe structuur. Het kan wel zo zijn dat deze nieuwe manier van werken iemand niet past of niet bevalt. Dan wordt samen met de manager zorg en HR gekeken naar andere mogelijkheden binnen Valkenhof. Uitgangspunt is dat iedereen een werkplek krijgt aangeboden die bij de eigen talenten en vaardigheden past.

Medewerkers kunnen meteen aan de slag met taken waar ze al bekwaam in zijn. Zijn er taken waarop een collega nog iets in heeft bij te leren of nog niet bekwaam is? Dan bieden we trainingen, opleidingen, meeloopsessies, e-learnings en intervisievormen. We ontwikkelen een leerlijn voor de  leefgroepondersteuner en de coördinator leefgroep. Die kunnen medewerkers geheel of gedeeltelijk volgen, afgestemd op de persoonlijke situatie.

Dit is onderdeel van de functieprofielen. Die zijn we nog samen met de OR aan het opstellen. Als de functieprofielen rond zijn, laten we ons door een onafhankelijke externe instantie adviseren over de salarisschaal die bij elk profiel hoort.

We hebben zeker input nodig van medewerkers. Bijvoorbeeld bij hoe processen eruit moeten gaan zien, en bij hoe we de planning gaan aanpakken. Hoe we die input gaan organiseren, weten we nog niet, maar de vraag gaat komen.

Kwaliteit van onze dienstverlening

Ja, leefgroepondersteuners zijn geschoold in het ondersteunen van bewoners. Bovendien maken ze de bewoners 24 uur per dag mee. Ze kennen en begrijpen hen. Signaleert het leefgroepteam een probleem waar geen specialistische hulp bij nodig is? Dan gaan ze zelf aan de slag met een oplossing. Vermoed het team een medisch probleem? Dan trekken ze aan de bel, net zoals een bewoner of mantelzorger thuis ook zou doen bij de zorggeschoolde medewerker, de behandelaar of de specialist ouderengeneeskunde.

Is er sprake van een gedrags- of medisch probleem waarbij de dagstructuur, daginvulling en andere acties die het leefgroepteam ingezet heeft onvoldoende helpen? Dan betrekt het leefgroepteam de paramedicus, psycholoog en/of specialist ouderengeneeskunde. Samen met het leefgroepteam zoeken ze naar een oplossing.

Is er mogelijk sprake van een zorgprobleem? Dan raadpleegt het leefgroepteam het zorgteam.

Dat zijn we nog aan het bedenken. We gaan meten wat de effecten zijn van het wonen in leefgroepen. We denken nu bijvoorbeeld aan: In hoeverre behalen bewoners op deze manier hun doelen t.a.v. positieve gezondheid? Hoe tevreden zijn bewoners, naasten en collega’s? En wat doet het bijvoorbeeld met de zorgvragen en de inzet van ZZP’ers?

Het leefgroepteam werkt met een leefplan voor elke bewoner, het zorgteam met een zorgplan. We zijn nog aan het kijken hoe registratie (in SDB) helpend kan zijn bij het opstellen en uitvoeren hiervan. Specialisten ouderengeneeskunde, paramedici en psychologen blijven vanuit eigen behandelplannen werken vanuit Ysis. Samen vormen deze plannen het ‘zorgleefbehandelplan’.

Er is geen permanente zorg aanwezig op de leefgroep, omdat dat niet nodig zal zijn. Natuurlijk is er wel 24 uur per dag zorg beschikbaar.

Psychologen en specialisten ouderengeneeskunde werken samen aan een werkwijze die leefgroepteams goede handvatten geeft voor het omgaan met bewoners met onbegrepen gedrag. Ze gaan ook geregeld met een leefgroepteam om tafel om multidisciplinair te zien hoe het gaat en wat eventueel extra nodig is. Uiteraard spreken ze de bewoners en hun naasten hier zelf ook over. We verwachten dat een daginvulling en dagstructuur afgestemd op de individuele bewoner eraan zal bijdragen dat onbegrepen gedrag zich minder vaak voordoet.

Werkplezier

We gaan werken zoals in de wijk en daar zijn geen gesplitste diensten. Het kan wel zo zijn dat we hiervoor anders gaan werken. Bijvoorbeeld in de middag douchen. Omdat we de geplande zorghandelingen anders gaan verdelen over de dag krijg je als zorgmedewerker geen kleine of gesplitste diensten.

Medewerkers blijven bij een vaste groep bewoners komen, dus de persoonlijke band blijft. Dit is ook de ervaring van collega’s in de wijk die op dezelfde manier werken.

We gaan naasten meenemen in dit traject. Wat hun rol is en verantwoordelijkheid wordt, maken we hierbij heel helder. Overigens maken leefgroepen het werken volgens de schijf van vijf makkelijker.