
Leefgroepen
Valkenhof gaat over op leefgroepen. Dat is een woonvorm waarbij bewoners zoveel mogelijk het leven leven dat ze gewend zijn (vanuit thuis), zelfstandig en met elkaar.
Zorg is vaak niet de oplossing
In onze maatschappij beschouwen we (extra) zorg en behandeling als de oplossing voor bijna elk probleem waar ouderen tegenaan lopen. Maar meestal vraagt het werkelijke probleem om een andere oplossing dan zorg. Bij Valkenhof bieden we de ondersteuning die een oudere écht nodig heeft. Soms zal dat zorg zijn, maar vaker iets anders. Denk aan: iemands daginvulling verbeteren, z’n sociale vangnet helpen vergroten of begeleiding door een maatschappelijk werker.
Zorg: diep in onze genen
Hoewel we het binnen Valkenhof met elkaar eens zijn dat zorg vaker niet dan wel een oplossing is voor de vraag van een oudere, zit het − letterlijk en figuurlijk −nog niet goed in ons systeem om ook in die geest te handelen. Het is bijvoorbeeld nog geen natuurlijk gedrag om bewoners dingen zelf te laten doen. Verantwoordelijkheden bij mantelzorgers of vrijwilligers neerleggen voelt ook nog vaak lastig en nieuwe voorzieningen als de Ontmoetingsplek worden nog niet standaard ingezet.
Ons systeem moet op de schop
Om toch de ommezwaai te maken die we ouderen zo gunnen, moeten we daarom niet alleen onze manier van denken veranderen, maar ook de manier waarop we georganiseerd zijn. We hebben nieuwe werkwijzen nodig waarin het dagelijks leven dat past bij een individuele bewoner steevast centraal staat. Een woonvorm waarbij de expertise van de zorgprofessional alleen wordt ingezet op zorgmomenten. Op alle andere momenten zetten we andere professionals in die de expertise hebben om de bewoners te ondersteunen bij het leven van hun leven.
Zo dicht mogelijk bij thuis blijven
Daar zijn we nog niet. Want wie nu in een verpleeghuis van Valkenhof woont, woont opeen afdeling in een zorginstelling. Dat lijkt niet op het leven dat ze ooit thuis leidden. En hoewel we ons realiseren dat het verpleeghuis nooit als thuis gaat zijn, gaan we voortaan nog meer ons best doen om daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.
Van afdelingen naar leefgroepen
Hiervoor transformeren we onze afdelingen stapsgewijs tot leefgroepen. Hierin leven bewoners zoveel mogelijk het leven dat ze gewend zijn, zelfstandig en met elkaar. Hierbij kunnen ze een beroep doen op hulpmiddelen, mantelzorgers, het sociale vangnet en de professionele hulp die de leefgroep te bieden heeft.
We helpen gewoon leven te organiseren
Onze voornaamste rol wordt om leefgroepbewoners te ondersteunen bij het leven van hun eigen leven. Dat doen we met advies, aanvullende mantelzorg, een dagstructuur die grip geeft en met voorzieningen waardoor iemand z’n dag zinvol kan doorbrengen. Is er een medisch probleem dat iemand in z’n dagelijkse doen en laten belemmert? Dan bieden we zorg en/of behandeling op een manier die aansluit bij het leven in een leefgroep.
Zorgen ondersteuning scheiden we
De zorg en behandeling van de leefgroepbewoners laten we over aan onze zorggeschoolde collega’s, behandelaren en specialisten ouderengeneeskunde. Hun expertise is schaars en komt het best tot haar recht als ze zich met volle aandacht met een bewoner kunnen bezighouden. In het nieuwe systeem krijgen ze daar ook echt de ruimte voor. Die ruimte ontstaat doordat de dagelijkse begeleiding van een leefgroep in handen komt van andere professionals. Deze groep professionals beschikt over specifieke vaardigheden en kwaliteiten die hiervoor nodig zijn. Dit wordt een nieuwe functie bij Valkenhof die we ‘leefgroepondersteuner’ noemen.